Nieuws

Bezoek aan de akker door het team van CBO Meilan (15 juni 2017)

Op donderdag 15 juni bezocht het team van CBO Meilan de Adelbertusakker: de vlag hing uit, de hekken stonden open en de touwen in de klokkenstoel – we voelden ons zeer welkom. (CBO Meilan is een stichting voor christelijk basisonderwijs met 15 basisscholen in en rondom Heerenveen, Joure en Lemmer).

Een  bijzondere sfeer en een mooie plek om te bezoeken. De rondleiding en toelichting maakten dat we het bezoek indrukwekkend vonden. Ook de klokken werden geluid. Heel bijzonder, met name voor mij – deze klokkenstoel stond vroeger in de tuin bij mijn ouders! Na het luiden van de klokken zijn we verder gewandeld richting de Abdij, waar we een korte vesperviering hielden. Een bijzonder mooie middag!

Tjitske de Jager

IMG-20170615-WA0010 IMG-20170615-WA0009

Vogeltjes tellen: Klariska en Eveline zijn helemaal in de tjiftjaf-mood.. (17 januari 2015)

Lees meer over hun spannende vogelavontuurtje bij natuurobservaties

Eerste tuinvogeltelling op de akker

Klariska en Eveline, onze twee nieuwe en super-enthousiaste vrijwilligers, hebben in januari vogels geteld op de akker. Een uitvoerig verslag van hun bevindingen is hier te lezen: natuurobservaties.

Nieuwe oude foto’s in de collectie Houtenbos

De foto’s zijn van een processie na de bevrijding in 1945, van een optocht vanaf de Rinnegommerkerk, van een processie met pastoor Rovers en een portretfoto van Gerrit van den Bosch. Je kunt ze hier bekijken.

Laatste mis voor mevrouw Huisman op de Adelbertusakker

Donderdagmiddag, 12 september. De hele ochtend had het geregend, maar ‘s middags was het droog. Een klein groepje mensen staat bij de sacristie te luisteren naar abt Gerard Mathijsen. Het was de wens van mevrouw Huisman: een laatste mis op de Adelbertusakker. Jarenlang heeft zij in Egmond-Binnen geleefd en als vrijwilliger in de abdij gewerkt. Mevrouw Huisman heeft de trotse leeftijd van 94 jaar bereikt. Met de ambulance werd zij naar de Adelbertusakker gebracht, waar zij werd ontvangen met klokkengeluid.

*********

Een wonderlijk verhaal (opgeschreven door Peter Lassooy)

Stichting Adelbertusakker heeft er een nieuwe vrijwilliger bij voor de groenploeg. Jeroen Pallada is zijn naam. Jeroen kwam toevallig op de akker en voelde direct dat er iets bijzonders was op deze plek. Jeroen is spiritueel ingesteld en kreeg sterk het gevoel dat zijn pas overleden vader contact met hem zocht. Het liet hem niet meer los en hij wilde ter nagedachtenis aan zijn vader iets aanplanten op de akker. De plantenbakken leek hem een goede plek en hij plantte er afrikanen in. Vervolgens zocht hij contact met Fred Houtenbos en Fred nam contact met mij op. Fred en ik hebben Jeroen vervolgens uitgenodigd op de akker om er eens over te praten.

Het is namelijk niet de bedoeling dat mensen zelf zaken op de akker gaan aanplanten. Het bestuur is daar erg streng in omdat wij enerzijds het grondplan in stand willen houden en anderzijds schept het een precedent. Jeroen had begrip voor ons standpunt en vroeg of er niet ergens een boom geplant kon worden.

Dat was niet mogelijk maar we moesten nog rozen planten in ‘het tuintje van Ko’ onder het kruis. Jeroen kon zich daar wel in vinden en wilde de 5 rozenstruiken wel betalen. We spraken af op 3 juni bij Tuincentrum Meijer in Heiloo. Zij leveren uitstekende rozen van Kwekerij De Wilde.

Ik was daar een half uurtje eerder om me vast te oriënteren. Het moesten botanische heesterrozen worden, met enkelbloemige rozen en niet te hoog. Dat past het beste bij de natuurlijke karakter van de Akker. Er was redelijk veel keuze maar van geen enkele soort 5 stuks. Ik besloot om 4 stuks Ballerina te nemen en 1 Mozart. Ballerina is een aantrekkelijke bossige rozenstruik die heerlijk bloeit met enkelbloemige roze bloempjes met een wit centrum . Deze roos produceert een zee aan bloemen met een fijne muskusgeur. Hij wordt 1.20 meter hoog. Mozart wordt iets hoger, bloeit ook uitbundig met iets donkerder roze geurende bloemen.

Als Jeroen komt laat ik hem mijn keuze zien en zeg dat het ook anders mag als hij wil. Hij kijkt me glimlachend aan en hij zegt: perfecte keus.

Wij zijn met 5 kinderen en ik was altijd al anders dan de anderen. Maar bovendien was mijn vader een groot liefhebber van Mozart. En mijn moeder is weliswaar geen ballerina maar lenig is ze wel!

Jeroen heeft de rozen er zelf in gezet. Ko kwam toevallig even langs en vond het er mooi uitzien.

*********

Adelbertusakker op site wandelnetwerk

Het wandelnetwerk omschrijft de Adelbertusakker en de abdij als “onbetwiste toplocaties” in Noord-Holland. Er zijn enkele wandelroutes uitgestippeld, waarbij de rode het Monnikenpad volgt. Kijk voor meer info op de site van het wandelnetwerk.

 *********

Jeroen aan het werk op de akker

Een nieuwe vlag!

Peter Lassooy heeft een nieuwe vlag voor de Adelbertusakker ontworpen. De vlag is horizontaal verdeeld in een wit en een groen vlak. Wit is de belangrijkste kleur in de kerk en symboliseert reinheid en heiligheid. Wit is in de liturgie de feestkleur, die wordt gebruikt in de paas- en kersttijd en tijdens feesten van heiligen die geen martelaar zijn. Groen staat symbool voor het leven en de hoop, voor de groei en de oogst. Al in de oude kerk riep deze kleur de herinnering op aan het paradijs.

Klokkendoop op zondag en een filmpje gemaakt door Peter Lassooy

Inwijding klokken op de akker

Op zondag 2 oktober om 12 uur worden de klokken op de akker ingezegend door pastoor Nico Knol. In de volksmond heet dit “klokkendoop”. De houten klokkenstoel is onlangs geplaatst door enthousiaste vrijwilligers onder leiding van Jos Apeldoorn en Fred Houtenbos. De klokken krijgen ook elk een naam. Vanaf nu luiden weer klokken de diensten en vieringen op de Adelbertusakker in.

Een klokkenstoel op de akker

De klokkenstoel uit Ureterp

We hebben een klokkenstoel! Fred, Herman en Jos hebben de houten klokkenstoel onlangs uit het Friese Ureterp opgehaald en geplaatst op de akker. Twee klokken hangen in de stoel, een “kleine”van circa 60 cm hoogte en een grotere van 80 cm hoogte. Weer een stukje akker hersteld. Begin oktober zal pastoor Nico Knol de klokken inzegenen. Ze krijgen dan ook een naam, zoals het hoort.

Binnenkort een klokkenstoel

Fred Houtenbos, Benno Wittebrood en Jos Apeldoorn hebben een unieke klokkenstoel voor de akker weten te regelen. Het is een klokkenstoel uit Friesland, zoveel al verklapt. Binnenkort het hele verhaal op de website.

Inspirerende plek

Marleen Kafando was onlangs op de akker. Op haar blog vertelt ze over de wandeling met een vriendin. “Op zoek naar inspiratie voor de Adelbertusviering van 26 juni a.s. liep ik met mijn vriendin Marjan op zondag 1 mei het Monnikenpad dat start bij de Abdij van Egmond….” Lees hier haar blog.

Collectie Fred Houtenbos online

Bestuurslid Fred Houtenbos heeft jarenlang een schat aan informatie over de Adelbertusput verzameld. Oude fotos, krantenartikel, maar ook anekdotes en verhalen van de akker. Soms verteld door mensen die al als kind op de akker hebben gespeeld of water uit de put hebben gehaald. Een selectie van de oude fotos en anzichten is nu online. Zie Historie..

Kerstnachtmis 25 december

Het is al een beetje een traditie geworden: de nachtmis op de Adelbertusakker. Pastoor Nico Knol zal de nachtmis opdragen. Zoals ook in de vorige jaren wordt de akker tijdens de nachtmis alleen verlicht met kaarsen, fakkels en lantarens. Warme kleding en stevige schoenen zijn aanbevolen. Ondanks het donker en de kou geniet je in deze bijzondere sfeer van een warm kerstgevoel.

Het slopen en weer bouwen van de poorten op de Adelbertusakker te Egmond-Binnen – een verhaal over stevig bouwende voorvaderen en typisch Egmond-Binners op het nippertje klaar, geschreven door Benno Wittebrood

“In de plannen voor de Adelbertsakker die ooit zijn gemaakt stond vermeld dat de huidige poort zou worden vervangen door twee nieuwe houten poorten aan beide zijde van de Akker om zo de beoogde situatie van 1930 terug te krijgen. Ik als bestuurslid met de portefeuille bouw zou deze taak gaan uitvoeren. Het denk en tekenwerk was februari 2010 gereed en de einddatum ook, Adelbertusdag 2010. Tijd voor actie dus. Als eerste stond het slopen van de oude poort op het programma. Een klus die heel wat meer zweet en arbeid heeft gekost dan ik in eerste instantie inschatte. Mijn voorgangers hadden in de jaren 50 deze poort gemetseld en verstevigd door deze vullen met gewapend beton van bunker kwaliteit, maar goed daar kom je pas achter als je aan de slag gaat.

Samen met top vrijwilliger Theo Zwart (van Piet van Dorus) startten we op een warme zaterdag in maart. Eerst de beton koppen eraf, dat ging makkelijk, daarna de stenen pellen wat met de kango ook goed ging tot dat we dus op het beton stotten. Cm voor cm moesten we de kolommen afpellen. De muren van jericho vielen volgens mij makkelijker al heb ik niet geprobeerd een ronde om de akker te maken. Aan het einde van de eerste dag hadden we wel 2 meter weg gesloopt en dus nog 4 meter te gaan! De erna komende weken zijn we samen en apart nog vele uren bezig geweest om ervoor te zorgen dat de rest ook weg ging. De kango stopte er op een gegeven moment zelfs mee waarna in een sloopbedrijf de laatste meter heb moeten laten weghalen, we lagen al flink achter op planning maar goed de poort was om.

(De oude poort tijdens de sloop) (Theo Zwart aan het buffelen)

Na het slopen moest er eerst een fundering worden gemaakt en via mijn andere Adelbert ‘netwerk’ had ik betontimmerman Jack van de Reep zover gekregen om mij er mee te helpen. Op een alweer zeer warme doordeweekse dag knutselde we de geprefabte kist erin en Jack maakte de wapening stortklaar waarna we om 22.35 afsloten met een heel erg verdient biertje bij buurvrouw Karin. Een andere Adelbert 1 speler Thomas Bart hielp me met storten en jawel de fundering was eind mei poort klaar!

(Thomas Bart aan het trillen) (Groot materiaal op de Akker)

Het wachten was nu op de stalen kolommen die bij dorpssmit Tambach vandaan kwamen en de poorten die in Heemkerk gemaakt werden en daarna door bestuurlid Cor Butter geconserveerd werden bij Contour kozijnen, zijn fabriek. De fa Hes uit Bakkum had inmiddels een en ander aan graafwerk verricht en de afzettingen geregeld. Tambach plaatste half juni de prachtig gemaakte penanten en ik moest op zoek naar een vakman die de poorten in de hengen kon plaatsen.

(aanleg fundering)

Nu had ik op een verjaardag in Egmond-Binnen al een visje uitgelaten en na een telefoontje over en weer wist in vakman Herman Druiven te strikken om me te helpen. Hij beschik over zo’n beetje een rijdende werkplaats dus altijd makkelijk leek me. Ron Tambach was inmiddels ook gepakt door de Akker virus en ook hij was aanwezig op de zaterdag voor de Adelbertusdag want zoals gezegd, wij Egmond-Binders hebben er een handje van alles op het laatste moment te doen. Fred Houtenbos maakte zich ook wat zorgen of alles op tijd af zou komen en zorgde voor een welkome versterking op de montage dag. Het was weer heet, eigenlijk altijd als ik op de Akker aan het werk ben (zou toch die lijn met boven wat helderder zijn??). Vroeg begonnen we met monteren van de poorten want er moesten er zes in hangen voor de dag om was. Maar na een uur bleek al dat dat ging lukken, wat een genot om met de twee vaklieden Ron en Herman te mogen werken, ze vulde elkaar exact aan en Ron zijn vinding voor de bommel (sluitingsmechanisme van de grote poorten) is geniaal te noemen.

( Herman Druyven aan het afhangen) (Ron Tambach en Herman in actie)

Fred en ik deden het sleep en vast hou werk en de catering werd door Riet de vrouw van Herman verzorgt. Rond de middag werd het druk op de Akker. Pastoor Nico en koster Gert kwamen op toneel om te kijken of het ging lukken en de versierploeg ging aan de gang. Het bouwteam ging ongestoord verder en ruim na de middag was het zo ver, de mooie witte poorten uit 1930 waren weer terug op de Akker! De wagens werden ingepakt en ditmaal bij buurman Johan werd er een pilsje gehaald en geproost op het mooie resultaat. Het was gehaald, al was het weer op het nippertje maar mijn taak voor dit jaar was volbracht!

(de linkerpoort is ook klaar) (pastoor Nico Knol als eerste door de poort)

Voor mij als kantoor man bij een bouwbedrijf was het een hele ervaring de poorten te maken, heel veel uitvoering en werkervaringen opgedaan. Te veel mensen gesproken (soms wilde je wel verder maar dan kwam er weer iemand anders vragen wat je aan het doen was). Een enkeling vond het zonde van de oude poort maar de meeste mensen waren toch positief. Ook gezien hoe de Akker leeft, in het dorp, en bij de monniken pad lopers. Ook wel eens een nachtje wakker gelegen als de poorten weer niet klaar waren maar vooral trots dat ik dit heb mogen meemaken, als oude Egmond-Binder een stuk historie voor mijn geliefde dorp maken dat doet me heel wat.

Ik hoop dat de poorten ook nog jaren staan zodat ik later tegen mijn kleinkinderen kan opscheppen dat ik ze gemaakt heb. Natuurlijk niet helemaal waar de volgende mensen waren er ook bij betrokken: Ferry Pepping als tekenaar, Theo Zwart de super sloper, Jack van de Reep en Thomas Bart de beton mannen. Hes b.v. voor het graafwerk en de hekken. Ron Tambach en Tambach b.v. als de staalmannen, Silmar kozijnen en Contour kozijnen als poorten makers, Herman Druiven als timmerman en Fred Houtenbos als extra hand. Buurman Martin Schuit bedankt voor al die keren dat we stroom mochten pakken en als laatste al de mensen die hun interesse toonden of gewoon kwamen ouwe wijven wat er loos was, ik was af en toe wel aan een praatje toe, bedankt! Het was mooi om te doen maar ik ben blij dat ze er staan, op naar de klokkentoren.”

Benno Wittebrood, voorzitter en bouwer

Afscheid broeder Frans Melkert

Vanaf het begin van de Stichting heeft broeder Frans de abdij in het bestuur vertegenwoordigd. Deze zomer heeft hij uit gezondheidsredenen zijn taak overgedragen aan pater Simon.

Nieuw bestuurslid

Fred Houtenbos uit Egmond-Binnen komt na de zomer ons bestuur versterken. Ons nieuwe bestuurslid is al 25 jaar actief op de Adelbertusakker. Hij helpt zowel in de groenploeg als ook in de bouwploeg. Fred verzamelt bovendien foto’s en aanzichten van de akker. Hij heeft een prachtige collectie die hij binnenkort via de website deelt met geïnteresseerde mensen. Fred hoopt ook dat er mensen zijn die nog foto’s kunnen aanleveren, om zo de collectie steeds meer uit te breiden.

Toegangspoorten

Vlak voor de Adelbertusviering in juni 2010 kwamen de twee nieuwe toegangspoorten gereed. De poorten zijn helemaal in de stijl van de eerste poorten van de Akker gebouwd. Met het plaatsen van de poorten is het herstel van de Akker opnieuw een (grote) stap dichterbij gekomen.

Op donderdag 22 augustus 2024 werden de nieuwe deuren ingewijd.

Hierbij het verslag: https://flessenpostuitegmond.nl/deuren-adelbertusakker-ingezegend-door-vader-abt/